Chłodnictwo

ych. Przeciwieństwie do innych metod utrwalania technika chłodnicza pozwala zachować produkty w pierwotnym stanie świeżości, bez zmiany smaku, koloru, czy zawartości witamin. Wadą jest wysoki koszt eksploatacji i utrzymania łańcuc

Dodane: 14-09-2017 04:34
Chłodnictwo sprzedaż klimatyzacji

Aktywność endogennych enzymów zmniejsza się wzrost

Najważniejszym obszarem zastosowań chłodnictwa jest utrwalanie, przechowywanie i transport łatwo psujących się artykułów spożywczych. Przeciwieństwie do innych metod utrwalania technika chłodnicza pozwala zachować produkty w pierwotnym stanie świeżości, bez zmiany smaku, koloru, czy zawartości witamin. Wadą jest wysoki koszt eksploatacji i utrzymania łańcucha chłodniczego oraz wysoki koszt czynników chłodniczych. Obniżenie temperatury produktów spowalnia tempo przemian fizycznych, biochemicznych i mikrobiologicznych. Aktywność endogennych enzymów zmniejsza się, wzrost większości bakterii i pleśni zostaje zahamowany. Następuje zmniejszone parowanie i mniejszy ubytek masy produktu. Spowalniają się procesy utleniania tłuszczów.
Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Chłodnictwo


O zastosowaniu kamer termowizyjnych

Kamery termowizyjne mają bardzo szerokie zastosowanie. Jest to sprzęt bardzo specjalistyczny, wykorzystywany w wielu branżach. Dzięki tej technice jest możliwa diagnostyka nowotworów. Jednak początek tej technologii ma swoje korzenie w wojsku. Tam termowizja jest wykorzystywana głównie w działaniach taktycznych. Ma to duże znaczenie przy słabej widoczności. Są nie do zastąpienia w obserwacji przy rozpoznaniu. Ostatnio często stosuje się je w budownictwie, do sporządzania audytów energetycznych.


Rekuperator

Rekuperacja umożliwia ograniczenie strat ciepła spowodowanych wentylacją budynku. Rekuperator umożliwia zmniejszenie o 80% energii potrzebnej do ogrzania nawiewanego powietrza.

Stosowanie rekuperacji w nowych obiektach budowlanych jest obowiązkowe w budynkach przeznaczonych na pobyt 100 lub więcej osób (20m3/h na osobę) lub o wymianie powietrza w wentylacji mechanicznej powyżej 500m3/h.

Niektóre modele rekuperatorów umożliwiają odzyskanie części pary wodnej zawartej w wydmuchiwanym powietrzu i przekazanie jej do nadmuchiwanego powietrza, co zmniejsza energię zużywaną na nawilżanie powietrza w budynku (częściowo sytuacja taka ma miejsce w rekuperatorach obrotowych).

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Rekuperator



© 2019 http://informator.opoczno.pl/