Ćwiczysz? Musisz to przeczytać

ym wysiłkuPodczas wysiłku organizm zużywa dużo energii, spalając związki wysokoenergetyczne, takie jak glukoza i tłuszcze. Jeśli zapotrzebowanie na energię jest większe niż możliwości dostarczania tlenu i usuwania dwutlenku węgla

Dodane: 11-10-2016 09:18
Ćwiczysz? Musisz to przeczytać Warto jest szukać oficjalnych dystrybutorów konkretnych suplementów. Pozwala to zachować wysoką jakość produktu przy jego niskiej cenie. Świetnym przykładem jest .

Wikipedia o nadmiernym wysiłku

Podczas wysiłku organizm zużywa dużo energii, spalając związki wysokoenergetyczne, takie jak glukoza i tłuszcze. Jeśli zapotrzebowanie na energię jest większe niż możliwości dostarczania tlenu i usuwania dwutlenku węgla z organizmu, znaczna część energii jest uzyskiwana w procesach beztlenowych (fermentacja mleczanowa). Dawniej uważało się, że prowadzi to do zakwasów, jednak według aktualnej wiedzy zakwasy spowodowane są bolesnymi mikrourazami mięśni.

Drugą konsekwencją może być spadek poziomu glukozy we krwi do niebezpiecznie niskich poziomów, co może prowadzić do śpiączki lub nawet śmierci.

Podczas wysiłku wydziela też bardzo dużo ciepła. Może to prowadzić do przegrzania się organizmu. Żeby się ochłodzić, organizm wydziela pot, razem z którym traci wodę i sole mineralne, w związku z czym kolejną konsekwencją może być dehydratacja (głębokie odwodnienie organizmu). Uzupełnianie samej wody jest jednak niewystarczające, i w przypadku bardzo silnego pocenia i spożywania jedynie płynów (które zwykle nie zawierają żadnych soli, jedynie wodę i ewentualnie cukier) może dojść do hiponatremii, czyli zbyt niskiego poziomu sodu we krwi. Wszystkie te problemy mogą prowadzić nawet do śmierci.

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Konsekwencje_nadmiernego_wysiłku


Krótko o dietetyce w Wikipedii

Dietetyka ? nauka medyczna o żywieniu człowieka zdrowego i chorego zajmująca się:

zasadami żywienia człowieka zdrowego
zasadami żywienia człowieka chorego
oceny stanu odżywienia
oceny wzajemnego wpływu farmakoterapii i żywienia
zapobiegania chorobom zależnym od żywienia
kontrolowania jakości produktów żywnościowych i warunków ich przechowywania
biochemicznymi podstawami żywienia
prowadzenia edukacji żywieniowej
psychologią żywienia
technologiami gastronomicznymi.
Często dietetyka mylona jest z technologią żywności. Dietetyka jest nauką medyczną, która wyspecjalizowała się w kierunku racjonalnego odżywiania człowieka chorego jak i zdrowego. Dietetyka zajmuje się oceną wpływu choroby na stan odżywienia pacjenta, oraz wpływu odżywiania na wyniki leczenia chorób.

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Dietetyka


Odżywki wspomagające ? warto?

Odżywki białkowe czy witaminowe mają za zadanie dostarczyć do naszego organizmu substancje, które odpowiadają na przykład za naszą kondycję czy ilość masy mięśniowej. Jak wiadomo, wiele osób uprawia sport szczególnie dlatego, że chce odpowiednio wymodelować swoją sylwetkę. Czy warto wtedy sięgnąć po odpowiednie preparaty?

Okazuje się, że jest to dość skuteczny sposób na zwiększenie swojej muskulatury. Problemy mogą się pojawić jednak, gdy przestaniemy stosować takie środki chemiczne. Przyzwyczajony do ich zażywania organizm może nas negatywnie zaskoczyć, wracając do dawnego wyglądu. Dlatego też zdania na temat tego, czy warto zażywać takie preparaty w celu wyrzeźbienia własnego ciała są bardzo podzielone.



© 2019 http://informator.opoczno.pl/